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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
21/12/2006 |
Data da última atualização: |
21/12/2006 |
Autoria: |
MELO, I. S. de; SILVA, J. L. da; MORICONI, W. |
Título: |
Leveduras da família Sporobolomycetaceae como organismos bioindicadores da qualidade do ar. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2006. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A observação e interpretação de mudanças biológicas associadas com pertubações ambientais é a essência racional dos boindicadores. Muitas espécies de plantas, bactérias, fungos, leveduras, crustáceos, dentre outros, podem fornecer uma indicação rápida e sensível da qualidade ambiental. Algumas espécies, como por exemplo, moluscos acumulam metais pesados e outras substâncias do ambiente indicando tanto a ocorrência como o nível de um dado poluente em águas e em sedimentos. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00896nam a2200133 a 4500 001 1119989 005 2006-12-21 008 2006 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aMELO, I. S. de 245 $aLeveduras da família Sporobolomycetaceae como organismos bioindicadores da qualidade do ar. 260 $aJaguariúna: Embrapa Meio Ambiente$c2006 520 $aA observação e interpretação de mudanças biológicas associadas com pertubações ambientais é a essência racional dos boindicadores. Muitas espécies de plantas, bactérias, fungos, leveduras, crustáceos, dentre outros, podem fornecer uma indicação rápida e sensível da qualidade ambiental. Algumas espécies, como por exemplo, moluscos acumulam metais pesados e outras substâncias do ambiente indicando tanto a ocorrência como o nível de um dado poluente em águas e em sedimentos. 700 1 $aSILVA, J. L. da 700 1 $aMORICONI, W.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
24/11/2021 |
Data da última atualização: |
24/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
ALTHOFF, D.; RODRIGUES, L. N.; SILVA, D. D. da. |
Afiliação: |
DANIEL ALTHOFF; LINEU NEIVA RODRIGUES, CPAC; DEMETRIUS DAVID DA SILVA. |
Título: |
Assessment of water availability vulnerability in the Cerrado. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Water Science, v. 11, n. 176, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Many basins in the Cerrado biome already face increases in water disputes caused by agricultural expansion without longterm planning and monitoring of natural resources. The amount and timing of water availability are crucial for the socioeconomic development of agricultural activities and climate change resilience enhancement in the Cerrado. This study relied on a dataset developed for the Cerrado to characterize its climate and current water availability status. Different climate indices and hydrological signatures were adopted to describe the energy and water budget, climate seasonality, flow magnitude, flow dynamics, and average duration of low-flow events. Risk analysis was carried out to classify the monthly risk severity and identify periods and regions under a higher pressure regarding water availability in the Cerrado. Overall, the water availability is higher in the western and southern regions and lower in the eastern and northern regions, which experience a transition to a humid and semiarid climate, respectively. The water resources in the Cerrado occur under the highest pressure in September and October. We also identified regions with the potential to increase sustainable water use. These regions exhibit a low ratio between the flow equal to or exceeded 95% of the time and the mean flow (Q95/Q), which indicates that sustainable water use may be improved with techniques related to flow regularization and rainwater/runoff harvesting. |
Palavras-Chave: |
Assinatura hidrológica; Escassez de água; Indice climático; Uso sutentável da água. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02034naa a2200193 a 4500 001 2136497 005 2021-11-24 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALTHOFF, D. 245 $aAssessment of water availability vulnerability in the Cerrado.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aMany basins in the Cerrado biome already face increases in water disputes caused by agricultural expansion without longterm planning and monitoring of natural resources. The amount and timing of water availability are crucial for the socioeconomic development of agricultural activities and climate change resilience enhancement in the Cerrado. This study relied on a dataset developed for the Cerrado to characterize its climate and current water availability status. Different climate indices and hydrological signatures were adopted to describe the energy and water budget, climate seasonality, flow magnitude, flow dynamics, and average duration of low-flow events. Risk analysis was carried out to classify the monthly risk severity and identify periods and regions under a higher pressure regarding water availability in the Cerrado. Overall, the water availability is higher in the western and southern regions and lower in the eastern and northern regions, which experience a transition to a humid and semiarid climate, respectively. The water resources in the Cerrado occur under the highest pressure in September and October. We also identified regions with the potential to increase sustainable water use. These regions exhibit a low ratio between the flow equal to or exceeded 95% of the time and the mean flow (Q95/Q), which indicates that sustainable water use may be improved with techniques related to flow regularization and rainwater/runoff harvesting. 653 $aAssinatura hidrológica 653 $aEscassez de água 653 $aIndice climático 653 $aUso sutentável da água 700 1 $aRODRIGUES, L. N. 700 1 $aSILVA, D. D. da 773 $tApplied Water Science$gv. 11, n. 176, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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